Gustavs design är med och vinner pris i Apple Design Awards

DJ-appen Pacemaker vann under hösten priset Apple Design Awards för sin kreativa och minimalistiska design. 

– Vi utgick ifrån ett väldigt avskalat designmanér som gör det lätt för användaren att mixa musik och interagera med appen, säger Gustav.

Gustav menar att all design ska vara avskalad och mänsklig. Du ska alltid kunna motivera det som designas och inte slänga strössel på designen utan anledning.

“Bra webbdesign ska spegla syftet med webbplatsen och utgå ifrån kunden och affärsnyttan”

Gustav har utbildat sig på Forsbergs School of Advertising and Design i Stockholm. Men det grundliga hantverket för design lärde han sig i Berlin, av den tyska designkulturens strikta regler och manualer. Disciplinen kom tidigt, redan i sina tidiga tonår skaffade han sig en yrkesroll då han var en av de första i Sverige som kodade HTML när webben var ny. Som sextonåring togs han in som konsult och byggde webbsidor till etablerade företag och nu är han lead designer på Stormfors. 

– Teknikintresset har jag fortfarande kvar men jag har successivt gått över till design. Även om fötterna står stadigt på båda sidor, säger Gustav. Webbdesign påverkas av trender, något som Gustav tycker är tydligt då många glömmer syftet med webbplatsen och istället hakar på det senaste.

– För mig som designer ska bra design spegla syftet med webbplatsen och utgå från kunden och affärsnyttan, säger Gustav.

“Designen ska tas fram efter innehållet, inte tvärtom”

I dagens digitala samtid är det ofta webbplatsens design som prioriteras före innehållet, något som Gustav tror kommer ändras framöver. För honom och för Stormfors utgår designen från innehållet, inte tvärtom. Designar du efter affärsnyttan, syftet och innehållet så designar du med ett hållbart perspektiv.

– Det som är hållbart kan motiveras, säger Gustav.